magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Elvis in het Tropenmuseum in Amsterdam
 
Wat heeft de muziek van B.B. King, Elvis en Giovanca met elkaar gemeen? Op vrijdag 13 mei opent in het Tropenmuseum in Amsterdam de muziektentoonstelling 'Rhythm & Roots – van blues tot hiphop'. Meer dan elke andere culturele uiting heeft muziek zich verplaatst van continent naar continent waar het steeds weer mensen heeft geïnspireerd. Zo hebben veel muziekstijlen die we nu kennen hun roots liggen in Afrika. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: met een muzikale tijdlijn brengt Rhythm & Roots de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen ten gehore en de ontwikkeling in beeld.

Hoe verschillende muziekgenres elkaar beïnvloed hebben kan het beste ontdekt worden door ernaar te luisteren. Rhythm & Roots neemt de bezoeker dan ook mee op muzikale reis met vele muziekfragmenten. Er worden iconische objecten getoond, zoals de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. Daarnaast worden muziekinstrumenten uit eigen collectie afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu. Onder andere soulzangeres Giovanca, rock-‘n-roller Danny Vera en reggae artiest Ziggi Recado vertellen over hun inspiratiebronnen.

Muziekstijlen vermengen voortdurend en passen zich steeds aan. Afrikaanse muziekritmes en klanken reisden in de tijd van de slavernij naar met name Noord- en Zuid-Amerika. Hier ontstonden nieuwe muziekstijlen, waaronder blues en jazz. Met de opkomst van vinyl kwamen deze genres weer in Afrika terecht en inspireerden daar tot stromingen als highlife en jùjú. Tegenwoordig zorgen de nieuwe media er voor dat muziek onbeperkt op en neer kan reizen en overal tot inspiratie kan dienen. Aan het einde van de tentoonstelling werpt muziekplatform 22tracks – de kenners op het gebied van nieuwe muziek – een blik op de muziek van nu en geven zij voorzichtig hun visie op de toekomst.

De tentoonstelling is van 13 mei t/m 30 oktober 2016 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam en was hiervoor te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal.
 
 
Gepubliceerd: 11 mei 2016, 05:17
Bron: Tropenmuseum  / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Harum Scarum