magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Happy Birthday JB!
 
De ‘TCB Band’, een naam die staat voor de vijf beste muzikanten ter wereld; Bassist Jerry Scheff, drummer Ronnie Tutt, pianist Glen D. Hardin, slaggitarist John Wilkinson en gitarist James Burton. Zij waren het die de Presley sound beroemd hebben gemaakt! Elvis noemde ze dan ook ‘the backbone of my whole show!’

Een van die vijf muzikanten, en onze centrale gast op 3 september, is vandaag jarig. James Burton werd op 21 augustus 1939 in Dubberly, Louisiana geboren, maar hij groeide op in Shreveport. In ‘55 speelde James bij de Dale Hawkins band. In ’57 nam Burton ‘Susie Q’ op samen met Dale Hawkins. In 1968, werd James genomineerd voor de Country Music Award voor 'Beste Lead Gitaar', maar het zou nog 10 jaar en 7 nominaties duren vooraleer Burton eindelijk de prijs voor 'Beste Gitaarspeler' zou winnen.

In 1968, kreeg James een telefoontje van Elvis met de vraag of hij in zijn Comeback special wou spelen, maar doordat hij aan een album met Frank Sinatra aan het werken was, kon hij niet. Het was dan ook geen verassing dat wanneer Elvis James terugbelde in ’69, om een band samen te stellen voor zijn Vegas optredens, en de rest is geschiedenis. Kort voor Elvis’ dood had James al een televisiespecial opgenomen met John Denver, en was hij gevraagd om mee te gaan op een Europese tournee. Na Elvis’ dood nam John terug contact op, om een album op te nemen. Hij zou 15 jaar bij Denver blijven. In '79 nam Burton een album op met Jerry Lee Lewis, deze samenwerking zou ook jaren stand houden. De sessies gingen ook nog verder, artiesten als Kenny Rogers, Elvis Costello en Johnny Cash wilden hem allemaal op hun opnamen. In maart 2001 kwam dan eindelijk de erkenning die hij al jaren verdiende: James kreeg een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame.

James wordt vandaag 77 en je kan hem live aan het werk zien, met zanger Jenson Bloomer, en de andere topgitarist Tony Smith. Op zaterdag 3 september vindt het optreden plaats in het Cultureel Centrum van Leopoldsburg. Er zijn nog enkele kaarten te koop, maar wees er snel bij!
 
 Tickets James Burton In Concert  
 
Gepubliceerd: 21 augustus 2016, 09:03
Bron: ElvisMatters / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - That's The Way It Was