magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Marc Hendrickx en zijn nieuwe boek 'Elvis Dichtbij'
 
Marc Hendrickx (53) heeft het boek 'Elvis Dichtbij' geschreven, waarin hij de mens achter de artiest uitgebreid in beeld brengt. “Elvis had een veel te groot hart. Daaraan is hij gestorven.” In de Gazet Van Antwerpen stond volgend interview met Hendrickx omtrent zijn nieuwe werk.

Marc Hendrickx uit Wijnegem is niet de eerste de beste. In 1994 bracht hij de biografie 'Elvis A. Presley, muziek mens en mythe' uit. Van dat boek zijn zo’n honderdduizend exemplaren verkocht. Het werd vertaald in het Frans en het Duits.

Hendrickx sprak voor dat boek met tientallen mensen die van ver of dichtbij met de superster te maken hadden: zijn muzikanten, zijn kapper en vooral zijn fans. Veel van de anekdotes haalden de biografie niet. Die staan nu verzameld in het nieuwe boek 'Elvis Dichtbij'.

Wat voegen de nieuwe verhalen in Elvis dichtbij toe aan jouw Elvis-biografie uit 1994?

Marc Hendrickx: In de biografie schetste ik enkel de grote lijnen van de mens achter de artiest. Dat boek ging vooral over de carrière van Elvis. Veel persoonlijke verhalen die ik toen heb verzameld, zijn er toen wegens plaatsgebrek niet in geraakt. Elvis is dit jaar veertig jaar dood, en dat is een goede gelegenheid om die niet gepubliceerde anekdotes nu toch te bundelen in een boek. Veel verhalen in 'Elvis Dichtbij' komen van mensen die inmiddels overleden of stokoud zijn. Ze mochten niet verloren gaan. Ik heb voor dit boek diep gezocht in de notities die ik van 1986 tot 1992 heb gemaakt, toen ik in de Verenigde Staten rondreisde om zo veel mogelijk intimi en fans van Elvis te spreken.”

Wat voor iemand was Elvis?

“Een grappige kerel die een onwaarschijnlijke band had met zijn fans. Op een keer stond een zwangere Japanse dame aan de opnamestudio van Elvis met de vraag of hij haar buik wilde signeren. Elvis deed dat, maar zijn fans hoorden hem bulderlachen toen hij de deuren van de studio achter zich dicht trok. “Ik heb me ingehouden”, zou Elvis toen hebben gezegd. “Ik wou zo graag ‘Made in Japan’ op haar buik schrijven, maar ik heb me toch maar ingehouden.”

Naar het schijnt was Elvis ook een vrijgevig man.

“Dat is nog zacht uitgedrukt. Elvis heeft in zijn leven meer dan honderd auto’s weggegeven. Hij zag bijvoorbeeld op de parking van een garage een bankbediende naar zijn auto kijken. ‘Zou je er graag ook zo eentje hebben? Ga dan naar binnen en bestel een auto op mijn kosten’, zei hij. En dat was géén grap.”

“Het was ook geen alleenstaand geval. Elvis’ kapper vertelde me dat de zanger Harley Davidson-motorfietsen had gekocht voor zijn vrienden. Een voor Elvis onbekend jongetje van veertien jaar keek daar met gretige ogen naar, waarop de zanger dat mannetje ook zo’n exemplaar cadeau deed. Toen Elvis’ kapper vroeg waarom hij dat deed, zei Elvis: ‘Toen ik veertien jaar was, was ik al blij dat ik schoenen had. Ik heb armoede gekend, en wil niet dat anderen dat ook meemaken.”

Hoe ben je zelf in de ban van Elvis geraakt?

“Op mijn negende kreeg ik van mijn tante het singletje 'Suspicious Minds' van Elvis cadeau. Dat was voor mij het startsein om ook naar zijn andere muziek te zoeken. Zijn dood heb ik live beleefd. Ik zat in augustus 1977 met enkele vrienden op een camping in Kessel allerlei dingen te doen die tieners niet mogen van hun ouders, toen een buitenlandse radiozender ineens het bericht van Elvis’ dood verspreidde. Mijn wereld stortte in elkaar, want ik was net aan het sparen om naar een concert van Elvis te gaan in de Verenigde Staten. In Europa heeft hij namelijk nooit opgetreden. Ik heb nog altijd spijt dat ik de man nooit live aan het werk heb gezien. Ik heb fantastische concerten van Bruce Springsteen en David Bowie gezien, maar Elvis is de absolute top.”

Waarom?

“Omdat hij zowat elk concert tot een unieke ervaring maakte. Ik heb achthonderd van zijn shows bekeken. De ene keer liet hij zijn band een stukje klassieke muziek spelen, de andere keer schoof hij een operazangeres naar voor en ging hij zelf in het koor staan.”

Die concerten vonden plaats in een ver verleden. Elvis is nu nog een icoon, maar hoelang nog?

“Hij zal nog heel lang populair blijven. Zijn landgoed Graceland in Memphis is het tweede meest bezochte museum van de Verenigde Staten, na het Witte Huis. Maar het Witte Huis is gratis te bezoeken, en Graceland niet. Meer dan de helft van de bezoekers van Graceland is jonger dan 35 jaar.”

Waaraan is Elvis gestorven?

“Aan een hartaanval. Elvis had allerlei kwalen, van de oogziekte glaucoom tot nierproblemen. Maar hij sloeg alle goede raadgevingen in de wind, en bleef veel te veel optreden. Dat heeft zijn tol geëist. Hij had ook liefdesverdriet, en probeerde dat te compenseren door contact te hebben met zijn fans. Dat kan je niet volhouden.”

Tot slot: welke albums van Elvis moet ik absoluut beluisteren om hem naar waarde te kunnen schatten?

“'From Elvis In Memphis' uit 1969, omdat die plaat muzikaal het rijkst is en Elvis daarop met veel bezieling zingt. Uit zijn vroege periode is Elvis Is Back uit 1960 heel goed. En dan is er nog Moody Blue, zijn laatste plaat die in 1977 verscheen. De hoes van die LP vormde de inspiratie voor de cover van mijn boek.” Elvis Dichtbij is te koop via ShopElvisMatters.
 
 Bestel Elvis Dichtbij  
 
Gepubliceerd: 23 mei 2017, 00:06
Bron: GVA/ElvisMatters / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot . - Fotograaf:  Joris Herregods
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Girls, Girls, Girls!