magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Elvis' pianist Glen D. Hardin wordt 80
 
Glen D. Hardin werd op 18 april 1939 geboren in Collingsworth County, Texas. Op zijn achtste leerde hij al piano spelen maar hij had er nooit aan gedacht om beroeps te worden. Glen diende bij de marine en nadat hij die verliet in 1959, begon hij zijn muzikale carrière in Long Beach, Californië. Rond die periode kreeg hij het idee om professioneel pianospeler te worden. Hij sloot zich aan bij de huisband van de Palamino Club in Noord Hollywood. Door de ‘Los Angeles Times’ werden ze bestempeld als ‘de belangrijkste West Coast club in de Country muziek.’ De groep speelde met beroemde artiesten als; Johnny Cash, Patsy Cline, Linda Rondstadt en Willie Nelson. Het was ook een populaire uitgaansclub voor andere country artiesten als Merle Haggard en Jerry Lee Lewis.

Als rasechte Texaan was Glen opgegroeid met drummer Jerry Allison en bassist Joe B. Mauldin, allebei leden van de band van Buddy Holly ‘The Crickets.’ Na de dood van Buddy Holly in 1959, bleven ze optreden en opnamen maken met gitarist/tekstschrijver Sonny Curtis. Zijn muzikale carrière komt pas echt van de grond in 1962 wanneer hij erelid wordt van The Crickets. Gedurende vele jaren speelde hij nu en dan met hen samen. Tijdens die periode begon Glen zelf muziek en teksten te schrijven, niet alleen voor The Crickets maar ook voor andere artiesten bij Liberty Records. In 1965 werd ‘Count Me In’ ‘n nummer een hit voor Gary Lewis and The Playboys. Glen schreef nog twee andere hits voor Lewis; ‘Where Will The Words Come From’ en ‘My Heart’s Symphony.’ Hij werd algauw veel gevraagd voor sessie-werk en heeft in de loop van de jaren op verschillende hits gespeeld in verscheidene muziekgenres waaronder Dean Martin, Ricky Nelson, Linda Ronstadt en Kenny Rogers om er maar enkele op te noemen.

In 1965 werd hij lid van The Shindogs, met onder andere James Burton en werd een van de vaste waarden in de TV show Shindig!, een Amerikaanse muziekshow die tussen 1964 en 1966 te zien was op de ABC zender. Bij de huisband van de reeks, de Shin-diggers (later omgedoopt tot de Shindogs), zat ook een jonge James Burton, Glenn Campbell, Billy Preston, Delaney Bramlett en Leon Russell. De eerste aflevering van de reeks, waarin de Beatles te gast waren, werd in Engeland opgenomen. Er zouden nog verscheidene afleveringen van Shindig vanuit Londen worden uitgezonden. Vele populaire artiesten uit die tijd waren in Shindig! te gast. Waaronder Ray Charles, Sam Cooke, Lesley Gore, Bo Diddley en Sonny en Cher. In een tijd van rassenscheiding in de Verenigde Staten, stond de show erom bekend dat zowel zwarte als blanke artiesten in de show welkom waren. Naar het einde van de jaren zestig werkte Glen D in opnamestudio’s met vele andere artiesten ut die periode.

In 1970 nam Elvis contact met hem op en werd hij lid van de TCB Band. Hij zag er ook zijn maatje James Burton terug, Jerry Scheff en Ronnie Tutt. Glen deed het muziekarrangement voor vele van Elvis’ hits waaronder ‘The Wonder of you,’ (voor de bewerking hiervan ontving hij een gouden plaat), ‘Let It Be Me’ & ‘I Just Can't Help Believing.’ Deze positie leidde tot vele nieuwe kansen voor hem, in 1972 huurde Gram Parsons, die wordt gezien als de vader van de country rock, de TCB band om zijn eerste album ‘GP,’op te nemen. Tijdens die sessies, en ook voor Gram’s tweede album, ‘Grievous Angels,’ speelde Glen piano en was hij musical director. Via Gram kwam Hardin in contact met Emmylou Harris met wie hij, na de dood van Parsons, samen zou werken bij de gewaarde en invloedrijke Hot Band. Welke in diverse incarnaties andere muzikanten bevatte, James Burton was ook één van hen.

In de documentaire uit 1970 ‘Elvis, That The Way It Is’ kunnen we Glen aan het werk zien. Samen met Elvis toerde hij doorheen de States, en is ook te zien in de Golden Globe Award winnende documentaire ‘Elvis On Tour’ uit 1972. In 1973 was hij er ook bij in Hawaii voor de ‘Aloha From Hawaii’ special. Glen speelde voor Elvis tot 1976, tijdens opnamesessies en live optredens.

Samen met Jerry en James, speelde Glen ook voor John Denver. Zowel op tournee als in de studio. Ook met James Burton & Jerry Scheff, was Glenn ook aanwezig bij het TV Concert van ‘Roy Orbison and friends, A Black and White Night’ in 1987.

Na het succes van de allereerste ‘Elvis - The Concert’ show in augustus 1997, hebben Glenn en de TCB Band reeds meerdere wereldwijde tournees gemaakt met deze spectaculaire show. Ook voor ElvisMatters kwam deze unieke formatie, de TCB Band, reeds verscheidene malen samen en bracht menig Elvis fan in vervoering met hun optredens! Tijdens het weekend van 4 tot 6 oktober dit jaar zullen ze weer in Bad Homburg zijn. ElvisMatters reist met meer dan 85 deelnemers naar dit evenement. Happy Birthday, Glen!
 
 
Gepubliceerd: 18 april 2019, 03:46
Bron: ElvisMatters / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot . - Fotograaf:  T R
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Unchained Melody