magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Raderstoomboot uit G.I. Blues te koop
 
Ter overname aangeboden aan de Rotterdamse kade: de immense Duitse raderstoomboot uit de film G.I. Blues van Elvis Presley. De eigenaren wisten het schip in 1993 van de sloop te redden, maar dromen na jaren ‘oppassen’ van opvolging.

Wat een geweldig gezicht moet het zijn geweest om, staande aan het Maasstation te Rotterdam, het komen en gaan van de vele raderstoomboten te aanschouwen. Elk sein van de stoomfluit betekende het begin van een spannende reis naar weer een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld over de Rijn, langs de romantische Lorelei, waar de legendarische nimf met haar lokkende gezang menig schipper in vervoering bracht.

De Majesteit start haar maritieme carrière op 1 mei 1926 als ‘Schnelldampfer Rheinland’ in Duitsland. Welgestelde burgers laten zich maar wat graag verwennen op het luxe cruiseschip, dat beantwoordt aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en comfort.

Een bombardement in 1945 lijkt hier een vroegtijdig einde aan te maken, maar gelukkig komt het schip in 1951 opnieuw in de vaart, mooier en sneller dan ooit. Eind jaren ’50 verwerft de ‘Rheinland’ internationale bekendheid vanwege haar rol in de Elvis Presley-film G.I. Blues. De Majesteit, dat sinds 22 jaar aan de kade vlak naast voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana ligt, heette toen nog de Rheinland: de film speelde zich af in West-Duitsland, waar Presley als militair was gelegerd. ‘Swing put and sound off with Elvis,’ stond er destijds in enorme letters op de filmposter. En: ‘The red white and blue star-bright show of the year!’

Tot 1983 wordt het raderstoomschip (inmiddels omgedoopt in Rüdesheim) ingezet voor passagiersvervoer tussen Mainz en Keulen, om vervolgens een statisch bestaan als restaurantschip te leiden. Als het schip tenslotte in 1993 in handen komt van de familie Key, is het voortbestaan van een uniek maritiem monument veiliggesteld. Rotterdam kreeg er een attractie bij.

De boot stond in november vorig jaar nog te koop voor 950.000 euro.
 
 
Gepubliceerd: 07 mei 2021, 11:00
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Let Yourself Go!