magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 'Elvis: Return to Tupelo' preview en review
 
In de eerste helft van augustus verschijnt de documentaire ‘Elvis; Return To Tupelo’. Regisseur Michael Rose en producer Carol King gaven ElvisMatters een exclusieve preview van de dvd en de bonus disc. Documentaires die het leven van Elvis ‘van begin tot einde’ behandelen, besteden vaak weinig aandacht aan de jeugdjaren van Elvis, die nochtans bepalend waren voor zijn latere carriëre. In deze reportage van 90min wordt dan ook dieper ingegaan op de jaren van Elvis’ kinder- en tienertijd. We kennen natuurlijk allemaal de belangrijkste gebeurtenissen in deze jaren: de geboorte met overleden tweelingbroer Jesse, de moeilijke en armoedige tijden met Vernon die in de gevangenis belandt, de kennismaking van Elvis met Gospel en Blues muziek, de aankoop van zijn eerste gitaar, ...

De documentaire begint met een newsreel van de triomfantelijke terugkeer van Elvis in zijn geboortedorp in 1956. De tijd wordt terug gedraaid tot 1935 en volgt de Presley familie tijdens de woelige jaren van de depressie, de tweede wereldoorlog en de grote catastrofe van de tornado in Tupelo. We volgen het gezin naar Memphis, op zoek naar betere tijden, waar Elvis zich enkele jaren later ontpopt tot wat de grootste entertainer ooit zou worden.

De commentaarstem wordt vakkundig geleverd door country legende Kriss Kristofferson. We bezoeken al de plaatsen die een sleutelrol speelden in het leven van de kleine Elvis, meestal verteld door de personen die er nauw bij betrokken waren. Tal van oude schoolkameraden komen aan het woord en vertellen hun ervaringen met Elvis.

Verhalen die meestal oppervlakkig aan bod komen, worden volledig uit de doeken gedaan. Het is bekend dat Vernon in de gevangenis terecht kwam door het vervalsen van een checque. Het werkkamp waar Vernon naar gestuurd werd zou drie jaar duren – een moeilijke periode voor Gladys om alleen voor haar zoon te zorgen. Elvis’ moeder startte een petitie, met het doel om Vernon vervroegd vrij te krijgen. Alle notabelen van Tupelo – van politie-chef tot bankdirecteur – tekenden de petitie. Meest doorslaggevende brief was echter die van O. S. Bean, de uitgever van de oorspronkelijke checque die Vernon vervalste. Hij was van mening dat de straf van Vernon lang genoeg geduurd had.

Via archiefbeelden zien we een interview met Brother Frank Smith die Elvis het lied ‘Old Shep’ leerde en later zijn eerste gitaarakkoorden voorspeelde. Ernest Bowen, station manager, haalt herinneringen op aan de momenten dat Elvis zijn radiostation WELO bezocht om live in de uitzending te zingen.

In Memphis komen we terecht in Lauderdale Courts, Humes High en uiteraard de Sun Studio’s waar DJ Fontana, Gordon Stoker en George Klein hun memoires vertellen.

De cirkel van de documentaire is rond wanneer we terug belanden in 1956, de triomfantelijke intocht van Elvis in Tupelo.

De documentaire is doorspekt met commentaar van tal van experts en personen die alles van dichtbij meemaakten, aangevuld met uniek historisch beeldmateriaal van de woelige jaren in het diepe Zuiden van de USA. De documentaire is gemaakt door professioneel filmmaker én overtuigd Elvis fan Michael Rose. Het is duidelijk dat dit project met een hart voor het onderwerp gemaakt is en dat is ook de volle 90min te zien.

De documentaire wordt aangevuld met 60min bonus materiaal. Eerder werden al de hoofdstukken vermeld, maar we kunnen nu iets dieper ingaan op de effectieve inhoud.



Elvis week / Elvis festival

Een eerbetoon aan ons, fans, met een overzicht van de herdenkingsfestiviteiten die jaarlijks in Memphis en Tupelo georganiseerd worden.



The Alamo Girls

Zeven vriendinnen uit Alomo, TN gaan op avontuur en trekken naar de Tupelo Fairgrounds in September 1956, waar Elvis zijn opwachting op het podium maakt. De zeven tieners staan op de eerste rij tegen het podium gekleefd en zijn duidelijk te herkennen op iedere beeldopname die we kennen van dit concert. Enkele vriendinnen reconstrueren hun verhaal. We krijgen ook privé-foto’s te zien, die ze van op de eerste rij maakten.



Sun Records Line up

Kort overzicht van de overige sterren die Sam Phillips in zijn studio’s ontdekte



Elvis meets Bill Monroe

Bill Monroe, componist van ‘Blue Moon Of Kentucky’, ontmoette Elvis in de Grand Ol’ Opry in Nashville. Het publiek liep niet warm van de aangepaste versie van hun klassieke country wals.



DJ Fontana: Elvis on TV

Elvis’ eerste drummer halt herinneringen op aan de verschillende TV-opnames bij Milton Berle, Steven Allen en Ed Sullivan. Hij gaat dieper in op de afkeer die Elvis van Steve Allen had.



Sneeking into the Fair

Elvis’ jeugdvriend vertelt hoe ze stiekem op de kermis binnenslopen omdat ze geen geld hadden om een kaartje te kopen.



Memories of the Colonel

Een kort portret over de ‘controversiële’ manager van Elvis



George Klein remembers the Coach

Op Humes High was Elvis korte tijd van het football team. Hij hield het niet lang vol, omdat hij niet met de coach kon opschieten. George Klein vertelt over zijn ontmoeting met de coach, op het moment dat Elvis een rijzende ster was.



June Juanico & Dixie Locke: first date

Twee van Elvis’ eerste vriendinnetjes vertellen hoe het was om Elvis’ date te mogen zijn.



Magdalena Morgan's Christmas gift

Tijdens de lagere school, was Magdalena het vriendinnetje van Elvis. Zij vertelt over het kerstkado dat ze kreeg van hem.



Mike Freeman: owning Elvis' house

Mike Freeman kocht in 1988 het huis dat Elvis bewoonde op Audubon Drive in Memphis. Hij vertelt hoe het was om in Elvis huis te wonen.



Debunking the myth that Elvis was a Racist

In het begin van Elvis carriere dook het gerucht op dat hij een racist zou zijn. Dit werd afgeleid uit een citaat dat in het magazine SEPIA werd gepubliceerd. Het magazine JET wou op zijn beurt bewijzen dat dit een verzonnen verhaal was.



Elvis enters the Army newsreel

Originele nieuwsuitzending over de inlijving van Elvis in het leger.



Elvis leaves the Army newsreel

Originele nieuwsuitzending over het afzwaaien van Elvis uit het leger.



Elvis gets married newsreel

Originele nieuwsuitzending over Elvis’ huwelijk.



Tupelo tornado newsreel

Beklijvende beelden van een alles verwoestende tornado die Tupelo in de jaren 40 compleet vernielde.



'Washington Merry-Go-Round' Elvis Controversy newsreel

Wellicht het meest interessante hoofdstuk in de bonus sectie! In het programma ‘Washington Merry-Go-Round’ werden de politieke hoofdpunten van het moment kritisch belicht. In deze uitzending van 1956 gaat het echter over de controverse die Elvis teweegbrengt. In de integrale uitzending van 12min wordt het levensverhaal van Elvis vertelt zoals het tot dan gelopen is. Het programma wordt afgesloten met een ‘voorspelling’ van Elvis’ toekomst. Hij wordt vergeleken met geschoolde en wel-opgevoede artiesten als Rudolph Valentino en Frank Sinatra. Als de ongeschoolde Elvis het wil maken in de showbizz, wordt hem aangeraden zijn vulgariteiten achter wege te laten, anders zal zijn ster even snel dalen als ze gestegen is...



Om de persoon Elvis, zijn muzikale voorkeuren en zijn keuzes te begrijpen, is het belangrijk om de wortels van dit alles te ontdekken. Voor het eerst worden deze facetten met zo een diepgang uitgelicht!

 
 Reserveer dit item  
 
Gepubliceerd: 28 juli 2008, 03:11
Bron: ElvisMatters / Gepubliceerd door: ElvisMatters - David Hamal .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Dragonheart