magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Songwriter van My Boy overleden
 
Bill Martin werd geboren op 9 november 1938 in Govan, nabij Glasgow in Schotland. Hij schreef zijn eerste nummer op 10-jarige leeftijd, maar had pas in 1963 een nummer uitgebracht. Zijn eerste nummer dat op plaat werd uitgebracht was Tommy Quickly's "Kiss Me Now". In 1965 ontmoette hij zijn songwriterpartner Phil Coulter met wie hij bijna twintig jaar samenwerkte. Samen schreven ze liedjes voor vele grote artiesten, waaronder Elvis Presley, Cilla Black, The Foundations en George Harrison.

Martin schreef samen met Coulter in 1967 zijn eerste Eurovisiesong-lied: “Puppet on a String”. Het lied, dat werd uitgevoerd door Sandie Shaw voor het Verenigd Koninkrijk, won de wedstrijd. Het jaar daarop schreven ze ook "Congratulations" voor Cliff Richard, die als tweede eindigde in de wedstrijd.

In 1975 ontving Martin samen met Coulter de Ivor Novello Award voor "Songwriter of the Year". Halverwege de jaren zeventig had het schrijversduo drie Amerikaanse nummer één-hits, waaronder 'My Boy' van Elvis Presley (Engelse vertaling van het origineel van Parce Que Je t'aime Mon Enfant van Claude François).

Martin schreef zijn derde en laatste songfestivalinzending in 1975, "Toi", voor Luxemburg. Het lied werd uitgevoerd door Geraldine, die later de vrouw van Coulter werd. Het nummer eindigde als vijfde in de wedstrijd. Daarna bleef Martin muziek produceren en schrijven, ook voor de West End musical, Jukebox. In 2017 bracht hij zijn autobiografie "Congratulations: Songwriter to the Stars" uit. Hij overleed in London op 8&-jarige leeftijd.
 
 
Gepubliceerd: 29 maart 2020, 13:15
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - That's The Way It Was