magazine_cover
© 2007-2021 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 24 maart 1958 werd Elvis officieel soldaat
 
Iedereen weet dat Elvis zijn legerdienst in Duitsland heeft volbracht. Maar voordat hij vertrok naar de kazerne in Friedberg, heeft hij ook een wekenlange militaire opleiding in Amerika gevolgd en moest hij in die periode de grootste tegenslag in zijn leven ondergaan: het overlijden van zijn moeder.

Elvis had al drie keer uitstel gekregen voordat hij in maart 1958 uiteindelijk in dienst moest. Een jaar eerder, op 4 januari 1957, meldde Elvis zich bij het Kennedy Veterans Hospital aan Jefferson Avenue in Memphis voor de fysieke keuring. De keuring nam ruim twee uren in beslag, maar na afloop stapte Elvis terug in zijn Cadillac met een A1-attest in zijn handen: The King was goedgekeurd en geschikt voor alle diensten. Toch zou het nog even duren voor hij soldaat werd.

De eerste oproep, die in januari 1957 was verstuurd, veroorzaakte onder de Elvis-fans een storm van protest. Colonel Parker wist het aanmeldingsbureau te overtuigen om Elvis uitstel te geven, op grond van zijn uitzonderlijke situatie. Dit misnoegden dan weer duizenden andere jonge mannen, die vonden dat Elvis geen voorkeursbehandeling mocht genieten, iets waar Elvis zelf ook altijd op aanstuurde.

De tweede oproep komt aan in april 1957. Ook dit keer slaagt Parker erin om voor Elvis uitstel te krijgen, op basis van contractuele verplichtingen tegenover platenmaatschappij RCA. In december van dat jaar laat Elvis weten in ieder geval in dienst te gaan. Dat zorgt voor onrust bij Paramount en Colonel Parker. De voorbereidingen voor Elvis’ vierde speelfilm, King Creole, zijn nog maar net opgestart en er is een contract afgesloten ter waarde van 250.000 dollar met Elvis. In januari 1958 zouden de opnames voor de film effectief beginnen. De officiële oproeping viel op 19 december 1957 in de bus, maar ook nu reikt de invloed van Colonel Parker zo ver dat Elvis nogmaals 60 dagen uitstel krijgt. Gedurende deze tijd zou het moeten lukken om de filmopnames klaar te hebben, inclusief de soundtrackopnames in de studio. Op 22 maart zijn alle opnames klaar en daags nadien geeft Elvis een afscheidsfeest op Graceland. Maar de gastheer kampt met uitgesproken gemengde gevoelens. Hij maakt zich ernstig zorgen dat zijn afwezigheid van twee jaar zijn carrière onherstelbare schade zal berokkenen. De gasten op het feest maken ’s nachts zoveel lawaai, dat een boze buurman de politie belt. Als de politie arriveert, stuurt vader Vernon de gasten weg met de verzekering dat het de komende twee jaar erg rustig zal blijven.

Met zijn Cadillac rijdt Elvis op 24 maart 1958 om zeven uur ’s morgens weer naar het Kennedy Veterans Hospital, waar hij een IQ-test moet afleggen, gevolgd door een bloedtest. Walter Alden, de vader van Elvis’ laatste vriendin Ginger, stelt hem officieel in dienst. Zijn dienstnummer is 53310761
 
 
Gepubliceerd: 24 maart 2021, 09:15
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Impossible Dream, The