magazine_cover
© 2007-2022 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 16 augustus: 45 jaar later
 
Elvis Presley stierf op 16 augustus 1977 in Graceland. Hij was 42 jaar oud. In de vroege ochtend van de 16e zorgde Elvis voor last-minute tourdetails en ontspande hij met familie en personeel. Hij zou die avond naar Portland, Maine vliegen en daar op de 17e een show geven, en dan de geplande tour voortzetten.

Elvis trok zich rond 7:00 uur terug in zijn slaapkamer in Graceland om uit te rusten voor zijn avondvlucht. Tegen het einde van de ochtend was Elvis Presley overleden aan hartfalen. Binnen enkele uren registreerde de schok zich over de hele wereld.

Paramedici werden geroepen, maar ze slaagden er helaas niet in Elvis te reanimeren, en hij werd naar het Baptist Memorial Hospital gebracht waar verdere pogingen om hem te reanimeren mislukten. Hij werd dood verklaard door zijn arts, Dr. George Nichopolous, die als officiŽle doodsoorzaak een onregelmatige hartslag of hartritmestoornis noemde.

Toen het nieuws van Elvis' dood zich over het hele land verspreidde, begonnen radiostations onmiddellijk zijn platen af ​​te spelen. Sommige stations organiseerden snel een eerbetoon aan Elvis, terwijl anderen zijn muziek gewoon speelden op verzoek van luisteraars, van wie velen in een staat van shock waren door zijn plotselinge dood.

Sommige mensen belden hun favoriete radiostations omdat ze iemand hun verhaal wilden vertellen over de eerste keer dat ze Elvis hoorden zingen of om te vertellen hoeveel zijn talent en zijn muziek voor hen betekenden.

Op dezelfde manier dat veel mensen zich precies herinneren waar ze waren toen ze hoorden dat president John F. Kennedy was vermoord, herinneren de meeste fans van Elvis zich waar ze waren op de dag dat Elvis stierf. Mick Fleetwood, van rockgroep Fleetwood Mac, herinnert zich: 'Het nieuws kwam als een paal boven water. Ik reed terug van de bergen, en ik had de radio aan. Ze speelden een Elvis-medley en ik dacht: 'Geweldig'. En toen kwamen ze terug met het nieuws'.

De manier waarop de grote televisiezenders het nieuws van Elvis' dood behandelden, illustreerde zijn enorme populariteit en de enorme impact die hij op Amerika had, iets wat maar weinigen beseften totdat hij weg was. Uit gegevens van de televisiekijkdienst Arbitron bleek dat op de dag dat Elvis stierf, er een enorme toename was in het aantal televisies dat was afgestemd op avondnieuwsprogramma's.
 
 
Gepubliceerd: 16 augustus 2022, 12:44
Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - An American Trilogy