magazine_cover
© 2007-2023 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
 Het verhaal achter Jailhouse Rock
 
In de rubriek Elvis’ Encyclopedie duikt NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker elke maand in de archieven van The King. Elvis-kenner Charley Moolhuizen vertelt achtergrondverhalen van bijzondere, soms onbekende, nummers en deelt opmerkelijke feiten over Elvis. Dit keer het verhaal achter het nummer Jailhouse Rock.

Op 26 april 1957, ongeveer een maand nadat Elvis voor net iets meer dan 100.000 dollar het landgoed Graceland heeft gekocht, wordt het hekwerk vervangen door de iconische ‘music gates’. Het is hetzelfde hekwerk waardoor nog altijd jaarlijks honderdduizenden betalende bezoekers passeren, om het huis en het graf van Elvis te bekijken.

De dag nadat het hek is geplaatst vertrekt Elvis met zijn entourage per trein naar Hollywood, om zich voor te bereiden voor de opnames van zijn 3e speelfilm Jailhouse Rock. Tijdens de treinreis luistert Elvis voor de 1e keer naar een aantal nummers die voor de film in aanmerking konden komen.

Elvis zingt in de film 6 liedjes, de opnames daarvan vinden ook in Hollywood plaats. De film zou oorspronkelijk uitgebracht worden onder de titel Ghost of a Chance. Maar nadat componistenduo Jerry Leiber & Mike Stoller het script van de film hadden ontvangen, lijkt het hen een geweldig idee om een nummer te schrijven waarin Elvis in de film over een gevangenis zou zingen.

De filmstudio en de platenmaatschappij zijn zo onder de indruk van het nummer Jailhouse Rock, dat ze besluiten de film dezelfde naam uit te brengen.

Elvis manager Colonel Parker zorgde ervoor dat platenmaatschappij RCA ruim een maand voordat de film in première zou gaan, “Jailhouse Rock” op single uitbracht. Hij was er namelijk van overtuigd dat het een grote hit zou worden, en dat fans naar de bioscoop zouden gaan om Elvis het nummer te zien zingen.

Lees meer hieronder op de site van het programma.

Het MAX-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker is elke werkdag van 12.00 – 14.00 uur te horen op NPO Radio 5.
 
 Lees meer  
 
Gepubliceerd: 14 maart 2023, 07:30
Bron: NPO5/Omroep Max / Gepubliceerd door: ElvisMatters - Jeroen Vanderschoot .
 
  Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com.  
 
 
 
 
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Something For Everybody