magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
Elvis-memorabilia
 
King of Memorabilia (deel 2)

Waarom werd Elvis zo groot als Elvis? Omwille van zijn fenomenale stage power, ongetwijfeld. Zijn préscence, zijn charisme, zijn durf, zijn drang tot vernieuwen… het klopt allemaal. Maar achter de zanger Elvis ging een hele industrie schuil die niet alleen een stevig graantje meepikte van de Elvis-hype, maar die er ook voor zorgde dat de naam ‘Elvis’ over de tong (en de toonbank) bleef gaan. In dit tweede deel van de meest zeldzame ‘souvenirs’ houden we halt bij de echte verzamelspullen. Uiteraard is dit maar een greep uit het aanbod. Officieel bood ‘Elvis Presley Enterprises’ 180 items aan, maar ook de ‘illegale markt’ floreerde, met kleef-bakkebaarden, ringen en zelfs – toen al – veters.


Elvis-schoenen
Dit paar schoenen werd gemaakt door de Amerikaanse firma Faith Shoe Co, in opdracht van de Colonel. De schoenen waren zowel in leer als in semi-leer verkrijgbaar. Gemiddeld telde je 52 jaar geleden 4,99 dollar neer per paar. De doos is zo mogelijk nog méér waard, aangezien die doorgaans gewoon weggegooid werd. Reken voor een complete set in goede staat toch snel 1800 euro. O ja, let even op de titels die de doos sieren: Don’t Be Cruel, My Baby Left Me en I’m Left You’re Right She’s Gone. Vreemd toch dat niemand dit product linkte aan een meer toepasselijkere titel als Blue Suede Shoes.

Jeans
Heel vroeg al, kwam er Elvis-kleding op de markt. De rokjes waren er eerst, gemaakt door de Little Jean Togs Inc-firma. Destijds kostten ze 2,98 dollar. Vandaag vind je ze nog slechts af en toe, al moet je er wel 1.000 euro voor neertellen. Nauwelijks drie maanden later volgden de Elvis Jeans-broeken. Elke “originele Elvis-jeans” droeg een papieren labeltje (zie foto) ten bewijze van echtheid. Vooral de jeans-broeken waren een vreemde keuze. Elvis had zelf een hekel aan jeans, omdat het hem herinnerde aan de jaren van armoede in Tupelo, waar hij zelfs bij de officiële klasfoto als enig kind een jeans-overall moest dragen – bij gebrek aan ‘deftige kleding’. Overigens zouden de Elvis Jeans-broeken ook in Europa (met name in Brussel) gemaakt worden, waar in totaal 72.000 stuks van de hand gingen.

Zakdoek leggen
Lang voor er sprake was van de seventies-sjaaltjes, bracht Elvis Presley Enterprises al zakdoekjes op de markt, in verschillende kleuren en met verschillende afbeeldingen. In 1956 werden ze per drie verkocht voor 0,98 dollar. Vandaag zijn ze een pak meer waard: 400 euro… per stuk! Overigens kwamen er datzelfde jaar ook échte dames-sjaaltjes uit (1,48 dollar per stuk) die ongeveer 80 cm bij 80 cm groot waren.

Fan-hoedje
Of dit stukje textiel de bedenkers veel geld heeft opgebracht, is maar de vraag. Toen Elvis optrad in Tupelo (september 1956) werden honderden van deze hoedjes door de Colonel gratis uitgedeeld. Ook vandaag vind je de originele Elvis-hoedjes nog vaak terug op veilingen of via internet-sites. De reden daarvan ligt voor de hand: terwijl zakdoekjes erg fragiel waren, werden deze hoedjes gemaakt van ruwer (en dus steviger) textiel. Zelfs na 10 wasbeurten kon het petje nog gedragen worden. Veel zeldzamer zijn de hoedjes waar het originele kartonnen labeltje nog aanhangt. Zulke hoedjes halen een waarde van 150 tot 200 euro.

Boekensteun
Let er de volgende keer even op als je de ‘Trophee Room’ binnenstapt in Graceland: helemaal rechts, zie je dit beeldje. Ook al lijkt het op zich te staan, eigenlijk bestaat de volledige set uit twéé zulke beeldjes, en werden ze gebruikt als boekensteun. Ze zijn in werkelijkheid gemaakt van stevig plastic, al lijken ze door de afwerking van ivoor te zijn. De hoogte is ongeveer 20 cm. Eén zulke boekensteun kostte in 1956 welgeteld 1,29 dollar. Een set van twee die na al die jaren nog intact is, heeft een waarde van 1200 tot 1500 euro.

Figurines
Elvis-beeldjes zijn er vandaag in alle vormen en maten, maar niet eens zo lang geleden, waren ze een unicum die enkel voor echte, gepassioneerde fans beschikbaar gesteld werden. Deze drie beeldjes, uitgebracht door Boxcar (de firma van Colonel Parker) zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze werden uitgebracht in de herfst van 1977, amper enkele maanden na het overlijden van Elvis, en kostten destijds 50 dollar per stuk. Elk beeldje beeldde een fase uit de carrière van Elvis uit: de fifties, sixties en seventies. De ontwerper, Rose Spicer, tekende elk beeldje persoonlijk af in de sokkel. Vandaag kost de complete set 450 tot 550 euro.

Kauwgumplaatjes
Eén van de laatste grote wapenfeiten van de Colonel, was deze set met kauwgumplaatjes. Boxcar Enterprises bracht in 1981 acht verschillende soorten kauwgum uit, die elk verpakt werden in een kartonnetje op mini-formaat, met de afbeelding van een bekende Elvis-LP. De kauwgum zelf, had de vorm van een LP. De hele set, inclusief de kartonnen display, heeft vandaag een geschatte waarde van 2 tot 300 euro.

gepubliceerd op 03 juni 2008 door Ron Rutten.
Overname van dit artikel is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com. ©2008.
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Spinout