magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
Veilingnieuws
 
Na een relatief rustig najaar 2008, begon de winter 2009 met enkele sterke veilingen. Voor ‘auction watchers’ was het vooral uitkijken naar de prijzen die sommige Elvis-spullen haalden, gezien de economische recessie. Maar net zoals op de beurs, kon ook hier geen eenduidig signaal vastgesteld worden: de ene veiling haalde bedroevend lage biedprijzen binnen, de andere boekte dan weer een recordomzet. De 12 hoogtepunten van de voorbije drie maanden op een rij.

1. TCB-ketting

Altijd een blikvanger, op elke veiling: een originele TCB. Dit exemplaar werd “volledig” geveild, dus inclusief de lederen presentatie-box, tesamen met een ondertekend echtheidscertificaat van Lowell Hays, waarin de juwelier bevestigt dat deze TCB in opdracht van Elvis gemaakt werd. Het complete pakket zou volgens de schattingen 12.000 dollar hebben kunnen opbrengen, maar helaas wist niemand met zekerheid wie de TCB van Elvis gekregen had. En dat maakt het stuk helaas minder waardevol. Uiteindelijk ging het kleinood van de hand voor 9.000 dollar, een kleine 6.600 euro.

2. Elvis Presley's jasje uit Flaming Star
Kijk, dit is dus wat je het meest verrassende lot uit de eerste veiling kan noemen. Dit jasje werd aangeboden als een ‘costume vest’ uit de film Flaming Star. Vreemd genoeg bestaat er geen enkel beeld uit die bewuste film waarin Elvis dit blauwe vestje draagt. Mogelijk droeg hij het voor en na de opnames, maar daar zijn dan weer geen foto’s van. In de halskraag stond wél het labeltje “Western Costumes”, naast de naam van Elvis. Schattingsprijs was 3500 dollar, de uiteindelijke verkoop gebeurde voor 200 dollar méér, opgeteld zo’n 3.000 euro.

3. Elvis Presley's Concho riem
Ook van deze belt bestaat, vreemd genoeg, geen enkele Elvis-foto. Het gaat om een handgemaakte lederen belt met zilveren ornamenten, “concho”-stijl. Volgens Barbara Leigh gaf Elvis haar deze riem in 1971, nadat hij die zelf had gekocht in de winkel van Suzie Creamcheese. De schatprijs bedroeg 4.000 dollar, maar de riem haalde uiteindelijk 10.150 dollar, zo’n 8.000 euro.

4. Ingetrokken lot
Het gebeurt zelden, maar af en toe wordt tijdens een lopende veiling toch een lot ingetrokken. Dat was het geval met “item #14”, een bril die zou toebehoord hebben aan Elvis. Alleen, van zodra het lot online kwam, rezen er twijfels over de echtheid van de bril. Zo zou een echte Elvis-bril van dit type 5 gaten in de ‘racer arms’ tellen, terwijl het aangeboden exemplaar er 6 had. De veilingmeester oordeelde dat er redenen genoeg waren om aan de authenticiteit te twijfelen, en besloot het lot te schrappen vóór iemand er kon op bieden. Eerlijk duurt ook in de veilingwereld het langst.

5. Elvis Presley Promo hoedje (1956)
We schreven het al op deze pagina: de prijzen op de jongste veilingen waren niet eenduidend duur of goedkoop. Wat te denken van dit originele hoedje, uitgebracht door Elvis Presley Enterprises in 1956? Het originele labeltje was nog steeds aan het hoedje bevestigd, wat de waarde enkel zou doen toenemen. Het veilinghuis schatte de verkoopprijs dan ook op 300 dollar, maar het hoogste bod strandde op 95 dollar, minder dan 80 euro dus.

6. Gehandtekend contract (1974)
Handtekeningen zijn steeds gegeerde verzamelobjecten geweest. Echter, met de stroom aan valse kribbels via eBay, is het steeds moeilijker om een originele en met zekerheid echte handtekening te pakken te krijgen. De enige zekerheid die de markt biedt, zijn handtekeningen op contracten. Als je een origineel contract onder ogen krijgt, getekend door Elvis én tegengetekend door een muzikant waarmee hij werkte, dan pas ben je zeker van je stuk. Dit contract is daar een voorbeeld van, getekend door Elvis in 1974 en door JD Sumner, voor een tour die op 10 mei 1974 zou beginnen. Dit contract werd bovendien netjes ingekaderd en voorzien van een foto van Elvis en de Stamps, zodat het qua decoratiestuk op zich al hoog scoort. De hamer klopte af op 4.780 dollar, of 4.000 euro.

7. Madison Square Garden-pak
Zonder enige twijfel is dit de absolute blikvanger van de voorbije veilingen. Jarenlang was onbekend wat er met het befaamde Madison Square Garden-pak gebeurd was (ook bekend als het zogenaamde Weed-suit, gezien het bizarre decoratiepatroon). Begin dit jaar kwam er duidelijkheid. Het pak werd in perfecte staat teruggevonden in de nalatenschap van Dottie Rambo, die vorig jaar bij een busongeval om het leven kwam. Dottie schreef ondermeer “If That Isn’t Love”, wat Elvis opnam op 16 december 1973. Maar ook daarvoor waren Elvis en “the Queen of Gospel” goede vrienden, die mekaar shows bijwoonden. Na afloop van één van de Vegas-concerten bezocht Dottie Elvis backstage, en toevallig kwam daar de recente verjaardag van Dottie ter sprake. Zonder nadenken schonk Elvis haar deze outfit, met gouden cape, die sindsdien onaangeroerd bij Dottie thuis lag. Pas na haar dood werd het outfit herontdekt door Dotties dochter, die het via een online veiling aanbood. Het pak werd voorzichtig op 100.000 dollar geschat, maar het eindigde op 212.000 dollar, ruim 165.000 euro dus.

8. Tweedelig zwart pak
Ook privé-kleding ligt nog steeds goed in de markt, op voorwaarde tenminste dat er ook foto’s als bewijs bestaan. Dat was bij dit tweedelig pak het geval. Elvis droeg de broek met opvallende zijdelingse versiering onder een zwart IC Costumes-hemd, en gaf het later aan z’n klusjesman en rancher Mike McGregor. Het pak haalde 33.150 dollar, omgerekend bijna 25.000 euro.

9. Elvis privé én podiumriem
Wie foto’s ziet van Elvis in 1969, 1970, 1971 en begin 1972, zal deze bijzondere zilveren en turquoise riem zeker opmerken. Elvis droeg de belt zowel privé, als tijdens repetities als on stage. De riem was jarenlang “verloren”, tot hij op de veilig “Gotta Have Rock ‘n’ Roll” opdook met certificaat. De schatprijs van 8.000 dollar was snel achterhaald, want de hoogste bieder had er liefst 25.000 dollar voor over, een kleine 20.000 euro.

10. Graceland-piano
Wat de klepper zou moeten worden van àlle Elvis-veilingen tot nogtoe, draaide uiteindelijk uit op een afknapper. Deze witte Knabe & Co piano in perfecte staat, werd jarenlang door Elvis gebruikt in Graceland. Het was aan deze piano dat hij vaak nachtelijke gospelsessies hield, met z’n vrienden rond hem. Het was ook deze piano die zo vaak opduikt op foto’s uit de Music Room in Graceland (meteen rechts als je het huis binnenwandelt). De schatprijs was 500.000 dollar, maar dat prijskaartje schrikte wellicht velen af, want niemand deed een bod.

gepubliceerd op 15 mei 2009 door Olav Pawlenko.
Overname van dit artikel is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com. ©2009.
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Jailhouse Rock Vol 2