magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
The King & The Boss
 
When the Boss met the King – part 2

Elvis was de eerste muzikant die het leven van The Boss, Bruce Springsteen beďnvloedde. Zijn impact kan constant opgemerkt worden in de carričre van Springsteen, soms op heel verrassende momenten. ElvisMatters start in dit nummer met een speciale reeks in 3 afleveringen over hoe de carričre van ‘The Boss’ bepaald werd door ‘The King’. Welkom bij deel 2.
Bewerking: David Hamal


Het hoeft niet meer herhaald te worden dat Elvis’ een herkenbare stempel drukte op bijna elke opname van Bruce Springsteen te horen is. Van zijn eerste album (luister maar naar It’s Hard To Be A Saint In The City) tot zijn recentere albums. Dan hebben we het nog niet over de invloed van Elvis op Springsteens ballades en country/folk songs. Als het gaat over directe verwijzingen naar Elvis in Bruces songs, dan zijn er dat heel wat. De geest van Elvis is duidelijk aanwezig in de volgende songs die ooit door Springsteen gebracht zijn.

Badlands
Bruce leende de tekst ‘Poor man wanna be rich/Rich man wanna be king’ uit ‘King of the whole wide world’ dat Elvis inzong voor de film ‘Kid Galahad’. In dat lied eindigt het couplet met ‘But the man who can sing when hasn’t got a thing/He’s the king of the whole wide world’. Een alternatieve versie van Elvis die het lied ‘King of the whole wide world’ brengt is te vinden op het tribute album ‘The Last Temptation of Elvis’ waarop Bruce ‘Viva Las Vegas’ zingt.

Follow That Dream
Een studio opname uit 1983 van Bruces herbewerking van de titelsong van Elvis’ negende film bestaat maar ze blijft voorlopig onuitgegeven. Bruce bracht het lied voor het eerst live in Parijs tijdens de River Tour in 1981. Springsteen bleef het gedurende vele jaren in verschillende variaties brengen. Het werd gebracht als een ‘Memphis Special’ tijdens de Reunion Tour van 2000 en werd geďntroduceerd als één van zijn favoriete Elvis songs. Verder werd het ook in 2003 in Milaan gezongen tijdens de Rising Tour. Alle versies van Bruce zijn wel trager en statischer dan het origineel uit 1962. Het lijkt wel of Springsteen de luisteraars wil duidelijk maken hoezeer de tekst weergeeft wat Elvis voor hem en miljoenen andere fans betekent, zeker als je weet dat Springsteens eerste live versies pas na Elvis’ dood gebracht werden. Bruce schreef ook een bijkomend refrain, met zinnen als ‘Everyone has the right to fight for the things that come to them in dreams’. In vroege live versies zou Springsteen op het einde van het lied ook nog teksten van Roy Orbisons ‘In Dreams’ toevoegen: ‘I Walk In Dreams, I Talk In Dreams’.

Johnny Bye Bye
Tijdens zijn Europese tour in 1981 voerde Bruce dit nummer over de dood van Elvis op. In het begin was de titel ‘Bye Bye Johnny’ en het was gebaseerd op een outtake van de ‘Darkness on the Edge of Town sessions’ met de naam ‘Let’s Go Tonight’. De twee versies ‘Bye Bye Johnny’ en ‘Johnny Bye Bye’ bevatten teksten van Chuck Berry’s ‘Bye Bye Johnny’ dat dan weer een vervolg was op ‘Johnny B. Goode’. De credits voor de tekst staan dan ook op naam van Springsteen en Berry. ‘Johnny Bye Bye’ kwam officieel uit in 1985 als de B-kant van ‘I’m On Fire’ en werd later in een iets andere vorm toegevoegd in 1998 op de ‘Tracks’ box set. De album versies hebben tekst en muziek die afwijkt van de versies die Bruce eerst live op het podium bracht. Alle versies eindigen echter met het cruciale couplet: ‘Bye-bye, Johnny...Johnny bye-bye. You didn’t have to die, you didn’t have to die’.
Op de single-release staat letterlijk volgende tekst:
The man on the radio says Elvis Presley's died
We drove to Memphis the sky was hard and black
Up over the ridge came a white Cadillac
They drawed out all his money and they laid him in the back
A woman cried from the roadside "Oh he's gone, he's gone"
They found him slumped up against the drain
With a whole lotta trouble running through his veins

Pink Cadillac
In 1983 verscheen deze track als B-kant op de single ‘Dancing In The Dark’. Elvis gebruikte de metafoor van de pink Caddy voor het eerst op zijn Sun opname van ‘Baby, Let’s Play House’. Sindsdien is de pink Caddy onlosmakelijk verbonden met Elvis en zijn eigen model uit 1955 staat nog steeds in Gracelands Auto museum. Net zoals de eerste opnamen van Elvis, is deze song van Bruce opgenomen in monaural sound. Het lied van Springsteen is in vele uitgaven verschenen, maar het werd nooit in stereo uitgebracht.

When You’re Alone
Tijdens de ‘Born in the USA’ tour vertelde Springsteen wel eens het verhaal van de dag dat hij Elvis wou ontmoeten op Graceland. Een versie van dat verhaal werd overigens opgenomen in het tourboek van Graceland. Het verhaal eindigde vaak met de woorden ‘Als je alleen bent, ben je niets anders dan alleen’, zoals Elvis zich zou gevoeld hebben eind jaren ‘70. Die zin werd gebruikt in dit lied dat op het album ‘Tunnel of Love’ verscheen.

Viva Las Vegas
Bruce bracht de versie van de Elvis-klassieker voor het eerst in 1990. Het werd de eerste officieel uitgegeven opname zonder zijn E Street Band. Op de track werkten notabele muzikanten mee als Ian McLagan op keyboards en Jeff Porcaro op drums. Beiden werkten ook met Bruce op ‘Human Touch’ en ‘Lucky Town’. ‘Viva Las Vegas’ was oorspronkelijk opgenomen voor het benefiet tribute album ‘The Last Temptation of Elvis’ en werd later opnieuw uitgebracht op ‘The Essential Bruce Springsteen’.

57 Channels (And Nothin’ On)
In 1992 bracht Springsteen dit nummer uit op het album ‘Human Touch’. Het was een satirische blik op de kabel-tv-generatie en klinkt nu wat gedateerd in het digitale tv tijdperk met meer dan 200 kanalen. Bruce brengt het nummer voor het eerst live in 1990. In alle versies eindigt Springsteen het lied door op een TV te schieten met de woorden ‘In the blessed name of Elvis’, waarmee hij refereert naar het verhaal van Elvis die zijn tv stuk schoot omdat er niets naar zijn zin uitgezonden werd.

I’m Turning Into Elvis
Springsteen startte met fragmenten uit dit humoristische stuk tijdens een E Street Ban reünie concert uit 1995. Het concert werd opgevoerd en opgenomen in de Sony Studio’s in New York. ‘I’m Turning into Elvis’ haalde echter nooit de officiële release ondanks dat het verschillende keren live werd opgevoerd. Bruce bracht het complete lied – van 7 strofen – in de Carnegie Hall in 1995. Het is een grappige kijk op Elvis’ zwak voor mooie vrouwen, slechte filmrollen, snel leven and peanutbutter-banana sandwiches.

The Promise
Dit lied werd eerst opgenomen voor het album ‘Darkness on the Edge of Town’ maar bleef onuitgegeven voor de volgende 20 jaar. Het werd opnieuw opgenomen en uiteindelijk uitgegeven op ’18 Tracks’. Bruce zingt ‘I Followed That Dream Just Like Those Guys Do Way Up On The Screen’ opnieuw als verwijzing naar de Elvis film ‘Follow That Dream’.

‘Tenth Avenue Freeze-Out’
Het design voor de CD ‘Live In New York City’ bevat het Ontwerp van sterren die ook gebruikt werden op een Elvis concert poster uit 1956. Maar, er is een nog meer directe link met Elvis op deze live CD. Op een gegeven moment krijgt Bruce een T-Shirt uit het publiek toegeworpen tijdens het nummer ‘Tenth Avenue Freeze-Out’. Hij vangt het shirt op en veegt er zijn zweterige gezicht mee af en gooit het daarna terug in het publiek, net zoals Elvis deed met zijn sjaaltjes. Kort er na neemt Bruce zelfs een Elvis pose aan en zegt ‘Elvis is Alive’. Dit is te zien op de DVD registratie van het concert.

Speciale vermelding: FIRE
Er is geen directe Elvis link in deze Springsteen compositie, maar het verhaal gaat dat Springsteen het nummer voor Elvis schreef en zelfs een demo naar Graceland stuurde. In het Graceland-archief is er echter nooit een demo gevonden en de harde bewijzen blijven uit. Het lied deed Springsteen echter aan Elvis denken. In een tour uit 1978 vertelt Bruce op het podium; ‘Ik schreef dit lied oorspronkelijk voor het Darkness album en ik wou dat Elvis het opnam.’ Elvis heeft er nooit de kans toe gehad, maar het nummer werd wel gebracht door Robert Gordon maar het werd beroemd in de versie van The Pointer Sisters.


gepubliceerd op 01 december 2009 door Olav Pawlenko.
Overname van dit artikel is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com. ©2009.
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 5" - Dixieland Rocks