magazine_cover
© 2007-2024 Elvismatters vzw
Elvis and Elvis Presley are Registered Trademarks of Elvis Presley Enterprises Inc.
ElvisMatters is an officially recognized Elvis Presley Fanclub.
   
 
A King's Ransom
 


















Eén van de tentoonstellingen die ter gelegenheid van Elvis’ 75ste verjaardag in Las Vegas plaatsvinden, is “A King’s Ransom”, samengesteld door Elvis-fans Bud Glass en Russ Howe. De expo wordt aangekondigd als een “multi-million dollar collection”, dus dienden we dit uiteraard met eigen ogen te zien.

De expo is ondergebracht in het Imperial Palace Hotel aan de Las Vegas Boulevard, op een kwartiertje stappen van de Viva Elvis-showzaal. Ideaal dus om deze expo tijdens onze Vegas-trip te verkennen. Ook alle meegereisde ElvisMatters-deelnemers kregen – vanzelfsprekend – een gratis ticket voor de expositie.
Russ Howe en Bud Glass zijn met deze tentoonstelling niet aan hun proefstuk toe. Eerder al stelden ze tentoon in Memphis en Dallas en, recent nog, in Berlijn. Maar Vegas moest de beste expo ooit worden, niet in het minst omdat de tentoonstelling er gedurende zes maanden loopt.
Vroegere tentoonstellingen waren echte must-sees omdat ze ondermeer podiumpakken bevatten, podiumriemen en een mini-collectie aan politiebadges. Helaas ontbraken die pronkstukken dit keer. Het enige ‘pak van Elvis’ dat tentoongesteld stond, was een outfit die hij cadeau had gekregen maar mogelijk nooit zelf heeft gedragen – er bestaan alleszins geen foto’s van Elvis met het pak. Even verderop vonden we wél pakken van ondermeer Johnny Cash, Dottie West, Ginger Alden, Frank Sinatra en zelfs Sammy Davis Jr. Niet écht Elvis-gerelateerd, ook al stonden ze opgesteld onder de noemer “vrienden van Elvis”. Ook het pak dat één van de piloten die met de Lisa Marie vloog tijdens de begrafenis van Elvis op 18 augustus 1977 droeg, stond achter glas opgesteld – maar dan zijn we toch wel érg ver verwijderd van de carrière van Elvis.
Dat brengt ons meteen bij de gaten in de expo: wie het leven en werk van Elvis in beeld wil brengen, kan niet om enkele verplichtingen heen: zo moet er minstens één TCB-ketting liggen, een kleurrijke waaier aan sjaaltjes die Elvis in het publiek gooide (hij had er duizenden maar we vonden er welgeteld één), een gitaar, de rock ‘n’ roll-jasjes uit de mid-fifties en de typische seventies-broeken met brede pijpen. Helaas waren ze niet te vinden op deze expo. En alhoewel de filmjaren het grootste deel van Elvis’ carrière uitmaakten tussen 1956 en 1969 vonden we enkel het blauwe Spinout-jasje als herinnering aan Hollywood – en dat is toch wat magertjes voor een “multi million dollar exhibition”. Bovendien weet iedereen dat de drie hoekstenen in de carrière van Elvis samen te vatten zijn in “legerdienst”, “The Comeback Show” en “Aloha From Hawaii”. Geen van deze drie referentiepunten uit het leven van Elvis komen in deze expo aan bod, en ook dat valt toch wat tegen.
Wél interessant om zien waren enkele persoonlijke voorwerpen van Elvis, zoals een afstandsbediening voor de poorten van Graceland, een haardroger, Polaroid-foto’s, een Bijbel, singles uit de privé-platenverzameling van Elvis, een rode bedsprei en een flesje geurwater uit de badkamer van Graceland. Op de expo troffen we ook een witte Lincoln aan, die Elvis een tijdlang gebruikt had: een echte blikvanger. Alleraardigst was ook de bibliotheekkaart die Elvis in de lagere school gebruikte, telkens hij een boek ontleende. Ongetwijfeld is dit de oudst bekende ‘handtekening’ van the King… Kijk, dàt zijn de pareltjes die je dan op zo’n expo verwacht.
Minstens even knap om zien waren vijf podiumringen die Elvis droeg, waaronder een knoert van een juweel dat zijn vingers sierde tijdens de opnames van “On Tour” en de studiosessies van “Always On My Mind”. Hier waren wél bewijzen van, aan de hand van foto’s en videobeelden. Een andere blikvanger, rijkelijk gedocumenteerd met foto’s en krantenknipsels was een gouden halsketting met een parelmoeren kruisje, wat Elvis na een concert weggaf aan een jonge fan.
Wat ons echter stoorde, was een vitrinekast waarin een T-shirt prijkte van Sonny West. Sonny was één van de lijfwachten die in 1977 het roddelboek “Elvis – What Happened” uitbracht, en die zich tot op de dag van vandaag erg negatief uitlaat over zijn vroegere “vriend”. Wat dat T-shirt deed op een tentoonstelling ter ere van Elvis, is ons een raadsel – maar misschien zijn we wel iets té fanatiek, dat kan ook.

Conclusie: beslist de moeite om mee te pikken, maar wie de expo “100 jaar Parker, 1.000 X ELVIS” in Holland Casino gezien heeft, blijft in het Imperial Palace toch een beetje op z’n honger achter.

Overigens ziet het er naar uit dat Las Vegas weldra opnieuw een permantente Elvis-tentoonstelling krijgt op een zéér bekende Elvis-locatie. ElvisMatters werd begin dit jaar gevraagd om mee te denken aan het concept, de opbouw en de samenstelling van deze permantente Elvis-tentoonstelling. Meer details mogen we helaas nog niet verklappen, maar de plannen zijn veelbelovend. Wordt dus vervolgd.

A King’s Ransom: Imperial Palace, Las Vegas Blvd, 3de verdieping.

gepubliceerd op 01 maart 2010 door Olav Pawlenko.
Overname van dit artikel is toegestaan mits met bronvermelding: www.elvismatters.com. ©2010.
 
Follow ElvisMatters on Twitter
FTD 7" - Wild In The Country